El graduat Xavier Ventosa guanya un dels Premis Lacetània de les Arts i la Cultura

Publicat el 11/11/2020

Xavier Ventosa, graduat de l’ESMUC, ha obtingut un dels guardons dels Premis Lacetània de les Arts i la Cultura. Ventosa ha guanyat el Premi Antoni Esteve, amb el seu Treball Final de Grau, defensat a l’ESMUC el curs 2017-2018, i titulat Els usos musicals a la Cardona del 1700. Una aproximació a partir dels registres de comptabilitat en el període 1686-1737. Els Premis Lacetania els atorga Òmnium Bages-Moianès

Xavier Ventosa

El jurat ha valorat la recerca inèdita i precisa que l’autor ha fet de diversos aspectes musicals de la Cardona de finals del segle XVII i començaments del segle XVIII, a partir de fonts municipals indirectes de caire comptable, com són els Llibres del Clavari i els Llibres del Racional.

La destrucció dels documents de la parròquia de Sant Miquel de Cardona durant la tardor de 1936 feia molt difícil aproximar-se documentalment a la música cardonina dels últims temps de l’Edat Moderna. Resseguint minuciosament les entrades comptables municipals, Francesc Xavier Ventosa aconsegueix una obra breu i concisa en què ens presenta una imatge molt acurada sobre aspectes musicals tan diversos com són els músics, els instruments, les institucions, el repertori o les festes i celebracions en què es feia música a la vila de Cardona entre 1686 i 1737.

Francesc Xavier Ventosa Molner (Cardona, 1989) està íntimament lligat a la tradició musical i folklòrica de Cardona. De ben petit s’inicià a la música en la llavors recent creada Escola de Música. Va ampliar els estudis musicals al Conservatori de Terrassa i a l’Escola Superior de Música de Catalunya; i des del 2011 és el director de la Banda de Cardona i també de l’Escola Municipal de Música, des d’aquest mateix any.

              

Premis Lacetania

Els Premis Lacetania coordinats per Òmnium Bages-Moianès, compten amb la col·laboració de l'Ajuntament de Manresa, l'Associació Cultural El Galliner, el Centre d'Estudis del Bages, el Cercle Artístic de Manresa, Cineclub Manresa, La Crica i el diari Regió7. El Premi Antoni Esteve s’atorga a estudis sobre la Catalunya Central, i està dotat amb 1.500 euros 

           

Més informació:

Treball Final de Grau de Xavier Ventosa (Recercat)

Premis Lacetània. Òmnium Bagès-Moianès